Heerlijk he, er met de motor op uit. Heerlijk in de wind, even het hoofd leeg maken. Besef echter wel dat ook een motor bepaalde risico’s met zich meebrengt. Er is altijd kans op een aanrijding of schade. Je motor verzekeren is dus erg belangrijk. Dit is geen kwestie van willen overigens, maar van moeten. In ons land is het afsluiten van een motorverzekering namelijk bij wet verplicht. En het is uitermate onverstandig om die wet aan je laars te lappen. Uiteindelijk zul je zonder verzekering duurder uit zijn dat met verzekering.

Een verzekering afsluiten kist je nog geen vijf minuten van je tijd

Het is tegenwoordig slechts een kleine moeite om de motor te verzekeren. Motor verzekeren gebeurt tegenwoordig vooral online. Langer dan vijf minuten van je ongetwijfeld kostbare tijd kost het je niet. Je motor verzekeren is niet meer dan je kenteken invullen, kiezen voor een basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering, je naw-gegevens invoeren en akkoord geven. Gelukkig maar, want met een motorverzekering kun je ongestoord en met een gerust hart de weg op. In ons land is een motorverzekering namelijk verplicht.

De consequenties kunnen erg groot zijn

Het is zeer verstandig gevolg te geven aan de wet en de motor te verzekeren. De politie is onbarmhartig als je aangehouden wordt op een onverzekerde motor. Bovendien neem je onverantwoorde risico’s. Want hoe ver ben je letterlijk en figuurlijk van huis als je een ongeval veroorzaakt met een onverzekerde motor? Hoe groot zijn dan de gevolgen? Dan maar beter je motor verzekeren. Zo duur is het niet.

Je hebt te kiezen uit drie basisverzekeringen

Net als voor de auto, kun jij je motor verzekeren met een WA verzekering, een beperkt cascoverzekering en een allrisk verzekering. De WA verzekering geldt dus als de verplichte verzekering. De dekking van deze verzekering mag gerust karig genoemd worden. Je bent dan namelijk alleen gedekt voor de schade die jezelf aanricht bij een ongeval aan anderen. En dus niet voor de eigen schade. Heb je een WA verzekering dan voldoe je aan de wet. De meeste motorrijders echter zijn zuinig op hun motor. Zij nemen met een dergelijke verzekering geen genoegen. De beperkt cascoverzekering biedt deze groep al meer. Heel veel meer zelfs Nog steeds is bij een ongeval alleen de schade aan tegenpartij gedekt. Je bent nu echter ook verzekerd tegen de schade die ontstaat als gevolg van brand en diefstal. Ook de accessoires worden meeverzekerd, wel tot een bepaald bedrag. Hetzelfde geldt voor de stad aan de helm en aan je motorkleding. Dat is dus al heel veel meer dan de WA verzekering jou te bieden heeft.

De allrisk motorverzekering is de meest uitgebreide verzekering

De meest uitgebreide verzekering is de allrisk verzekering. Alles wat voor beperkt casco geldt, geldt nu ook. Bovendien is de schade die je hebt aan je eigen motor nu wel verzekerd als gevolg van een aanrijding. Bij een allrisk verzekering gelden bovendien wat aantrekkelijke voorwaarden wat betreft de verzekering tegen diefstal. Zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op de nieuwwaardegarantie. De aanschafwaardegarantie is eveneens een optie. Idealiter zou iedereen een allrisk verzekering moeten nemen natuurlijk. Behalve de meest uitgebreide motorverzekering is het echter ook de duurste van deze drie basisverzekeringen.

Motor verzekeren en diefstal van je motor

Wat betreft diefstal kunnen verzekeraars verschillende verzekeringen aanbieden. Ongeacht welke verzekering ook, je bent altijd verplicht om in het bezit te zijn van een goedgekeurd slot. Zo niet, dan zal de verzekering geen geld uitkeren. Geef de aankoop van een goedgekeurd slot dus prioriteit. Dan geldt vaak nog een regeling waarmee je bij diefstal aanspraak kunt maken op de nieuwwaarde van de motor. Dan dien je de motor zelf wel als nieuw gekocht te hebben. Bezitters van een tweedehands motor kunnen met een allrisk verzekering eventueel aanspraak maken op de aanschafwaarde. Dit zijn wel typisch onderdelen die per verzekeraar kunnen verschillen overigens. Kwestie van altijd goed de polisbladen doornemen.

Een aanvullende verzekering voor de opzittende

Wat betreft de motor verzekeren geldt nog dat je aanvullende verzekeringen af kunt sluiten. Dit kan een verzekering zijn voor opzittenden. Zo is er een verzekering die een vast bedrag uitkeert als sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval. Veel motorrijders kiezen eveneens voor een rechtshulpverzekering. Een ongeval met de motor kan zomaar eens uitmonden in een slepend conflict. Dan is het wel prettig dat jij je verzekerd weet van professionele juridische ondersteuning. En zo kun je de motor verzekeren op precies die manier die jij in je hoofd hebt. Maatwerk dus, het afsluiten van een motorverzekering.

Hoe hoog is de maandelijkse premie?

Maar nu waar het echt om draait: de premie en de hoogte ervan. Die premie is afhankelijk van onder meer de leeftijd van de bestuurder. Jonge bestuurders betalen altijd meer zoals dat ook geldt voor oudere bestuurders. Ook het aantal schadevrije jaren speelt een rol. Hoe langer je zonder schade op je motor rijdt, hoe lager je premie zal zijn. Andersom zal die hoger zijn als je regelmatig eens tegen een schade aanloopt. Doorgaans houden verzekeraars ook rekening met je woonplaats. Dit omdat de kans in de grote stad op schade groter is dan op het platteland. Daarom betaal je minder premie om je motor te verzekeren als je op het platteland woont. Maar ook dat kan per verzekeraar weer anders zijn. Opnieuw een kwestie van de polisvoorwaarden goed tot je nemen.

Check online of je niet teveel betaalt

Mocht je het gevoel hebben teveel te betalen, check dit dan online. De meeste mensen doen dat in december overigens. Dot omdat je tot 31 december, 00.00 uur, de kans hebt van verzekeraar te wisselen. Dat is op zich prima, maar besef wel dat motorverzekering meer is dan de prijs. Motor verzekeren doe je bij die verzekeraar die de beste prijs- kwaliteitsverhouding aanbiedt. Kijk dus bij motor verzekeren verder dan alleen de premie die je per maand moet betalen. Alleen dan kun je ook iets zeggen over het totaalplaatje en kun je de verzekeringen echt met elkaar vergelijken. Motorverzekering vergelijken? Diks.nl!