We komen altijd geld tekort en vaak willen we snijden in dingen die ons leven leuk maken, zonder erbij stil te staan dat vaste lasten soms niet zo vast zijn als ze lijken. Heeft u wel eens gekeken naar een besparing van uw woonlasten?
Door een paar kleine aanpassingen bespaart u al snel een paar euro’s per maand – waar u juist méér leuke dingen mee kunt doen.

1. Uw huur
Bij de Huurcommissie kunt u niet alleen terecht voor geschillen met de verhuurder, maar ze geven ook advies over de huurprijs en servicekosten. Op de website kunt u controleren of u niet te veel betaalt voor uw woning.
Volgens de wet mogen verhuurders de huur ieder jaar verhogen, maar er zitten beperkingen aan het percentage. Het kan lonen om eens een paar uur te besteden om u te verdiepen in deze regels, zodat u weet wat u kunt verwachten.

2. Uw hypotheek
Wanneer heeft u voor het laatst gebeld met uw bank? Niet alleen verandert de waarde van uw huis elk jaar, de markt doet dat ook. Wellicht is de waarde van uw woning gestegen, of is de rente op de markt gedaald. Banken willen graag met u meedenken over uw maandlasten, en hebben soms verrassende oplossingen om het te verlagen (waaronder het aanpassen van uw rentecontract of het aanpassen van de rente-opslag op basis van de waarde van uw woning).

3. Uw woonverzekeringen
Het kan nooit kwaad om af en toe te controleren of u nog het voordeligst uit bent bij uw huidige verzekeraar. Het zou goed kunnen dat het tarief hiervan inmiddels veranderd is in uw voordeel.
Hetzelfde geldt voor de opstalverzekering en inboedelverzekering. Weet u nog wat u precies afgesloten heeft? Weet u überhaupt nog wat de verzekeringen precies dekken? Er staat meer informatie over de inboedelverzekering op overstappen.nl. Tegenwoordig is er ook een combinatie mogelijk van een opstal- en inboedelverzekering. U vindt alle informatie over deze woonverzekering op overstappen.nl.

4. Onderhoud
Natuurlijk is het stukken makkelijker om iemand in te huren voor al het onderhoud aan uw woning en als u huurt, vergeet dan niet dat de verhuurder voor een deel verantwoordelijk is voor het onderhoud. Maar om kosten te besparen kunt u ook zelf wat nieuwe vaardigheden leren. Met de informatie op het internet komt u een heel eind – denk aan instructiefilmpjes op YouTube of handleidingen op websites van klusbedrijven.

5. Energie
Onder energieleveranciers is veel concurrentie, daarom is het voor hen van belang om klanten binnen te halen. Om dat te doen, bieden ze vaak voordelige pakketten voor nieuwe klanten. Belt u eens rond om te zien of u elders goedkoper uit bent met uw energiecontract.

Hopelijk geven deze tips u inspiratie om zelf het heft in handen te nemen om ook uw woonlasten onder controle te krijgen. Want zeg nou zelf, het zou toch heerlijk zijn om aan het eind van het jaar iets leuks te kunnen doen met het geld dat u bespaard heeft?