De handel op de beurzen bereikt recordhoogten. Nooit eerder was er zoveel kapitaal belegt. Dankzij ultra lage rentes, zoeken ook de kleine spaarders de beurs op. Daarnaast zijn er ook jongere beleggers. Tieners realiseren zich sneller dat investeren belangrijk is voor later. Ook zijn er anderen die zien hoe beurskoersen plots exponentieel stijgen, zij willen graag mee profiteren van deze evoluties. Helaas zijn velen enkel bekend met aandelen. Hier zullen wij jullie een goede basis geven om te beleggen in opties en futures.

Opties voor beginners

Call en put

Wanneer we kijken naar opties bestaan er 2 soorten. De ene vorm speelt in op een stijging van de koers, de andere op een daling.

  • Call optie: Wanneer je verwacht dat de koers van een aandeel zal stijgen, is de logische stap dat je het aandeel koopt. Maar je kan ook een optie kopen op het aandeel. Wanneer je een call optie koopt op een aandeel, zal je een premie betalen. Deze geeft jou dan het recht om op een afgesproken tijdstip in de toekomst, en voor een afgesproken prijs, het onderliggende aandeel te kopen van diegene waar je de optie van hebt gekocht. Deze persoon wordt dan ook de schrijver genoemd.
  • Put optie: Op zich is een Put optie helemaal gelijk aan de call optie, alleen is het grote verschil dat je met een put optie het recht koopt om een aandeel in de toekomst te verkopen, op een afgesproken tijdstip en voor een vastgelegde prijs.

Volg deze link als je meer informatie wenst over opties!

De invloed van dividendbetalingen op de prijs van een optie

Je ontvangt steeds dividend, wanneer je een aandeel in portefeuille hebt, op de datum waarop het aandeel ex-dividend noteert. De prijs van een aandeel weerspiegelt de verwachte winst ervan. Daarom, wanneer een bedrijf 1€ aan dividend uitkeert per aandeel, zal ook de prijs van het aandeel ongeveer 1€ dalen. Dit heeft uiteraard ook een invloed op de prijs van de optie!

  • De call optie wordt goedkoper, wanneer de ex-dividend datum in het zicht komt. Dit komt doordat het aandeel dus ook in waarde zal dalen op die dag.
  • Een put optie daarentegen wordt duurder. Want aangezien de waarde van het onderliggende aandeel zal dalen, wil diegene die het aandeel van je moet kopen uiteraard een lagere prijs betalen. Jij zal dus een hogere premie betalen voor de optie!

Om te weten of het dividend wordt uitgekeerd aan de persoon die het aandeel in bezit had, of de persoon die de optie kocht, wordt gekeken naar de record datum. Op deze dag kijken de bedrijven die dividend uitkeren op wie zijn naam het aandeel staat. Wanneer jij een call optie hebt uitgeoefend, en je hebt dus het aandeel op de record datum in jouw bezit, zal jij dividend ontvangen!

Futures voor beginners

Verschil tussen futures en opties

Futures lijken heel erg op opties, vaak worden ze daarom verward. Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee. Bij opties had je het recht om een aandeel in de toekomst te kopen of te verkopen. Bij futures daarentegen, heb je op het moment dat je de future koopt de plicht om het order in de toekomst uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld een future koopt om een aandeel te kopen op 1 januari tegen de prijs van 50€, dan zal je op 1 januari ook effectief dit aandeel moeten kopen! Bij een optie kan je daar van afzien. Ook is het mogelijk om een future te kopen die betrekking heeft op ertsen of op waardevolle metalen. In principe kan je voor alles een future kopen.

Risico

Aangezien je bij een future niet meer de mogelijkheid hebt om af te zien van de overeengekomen deal, brengen futures meer risico’s met zich mee dan opties. Wanneer een call optie bijvoorbeeld slecht uitdraait, dat wil zeggen dat de prijs van het aandeel zou gedaald zijn, dan oefen je de optie niet uit. Je hebt dan enkel een premie verloren. Mocht je daar een future op hebben gekocht, dan moet je hem uitvoeren. Zo zal je heel wat meer geld verloren hebben! Via bovenstaande link vind je nog meer informatie over futures! Laat je steeds goed informeren als je deze koopt!