Moet je van jouw werkgever de opleiding Wft volgen, maar weet je niet precies wat het is? Dan is het verstandig om je helemaal in te lezen. De opleiding kan namelijk voor veel verschillende groepen gevolgd worden, waarbij er voornamelijk wordt gekeken naar de problemen die je in de praktijk tegenkomt. Daarbij zijn er meerdere specialisten die de opleiding aanbieden in verschillende vormen. Een van de plekken waar je terecht kunt, is Lindenhaegh. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten over deze opleiding? Onderstaande informatie legt het allemaal voor jou uit.

 

Wft voor meerdere beroepen in te zetten

Wft staat voor Wet Financieel Toezicht. Deze opleiding is voornamelijk bedoeld om de vakbekwaamheid van financieel professionals te bewaken. De controles die hierbij komen kijken worden uitgevoerd door de Autoriteit Financieel Markten (AFM). Om te weten hoe je jouw beroep op de juiste manier uit kunt voeren moet je een van de negen modules in de opleiding afronden. Alle modules leiden tot verschillende beroepskwalificaties. Je moet dus altijd een module kiezen die binnen jouw werkgebied valt of welke kant je op moet gaan. Wanneer je een adviserende rol hebt, moet je ook een PE diploma op zak hebben.

Jouw diploma geldig houden

Een Wft diploma is altijd alleen geldig te houden door ook te voldoen aan de periodieke PE-eis. Je zult deze opleiding dus ook moeten volgen en het examen moeten doen. Hiervoor zijn acht modules beschikbaar. Alleen bij de Wft basis hoort geen PE-examen. Je moet hier dus wel rekening mee gaan houden wanneer je binnen deze beroepsgroepen werkzaam wilt zijn. Wanneer je dit niet doet, kun je namelijk ook niet meer werkzaam zijn en zul je eerst weer het gehele traject af moeten leggen. Zorg er daarom voor dat je overal naar blijft kijken.  

Klassikaal of virtueel te volgen

Om Wft te kunnen volgen, kun je naar verschillende onderwijsvormen gaan kijken. In eerste instantie is er de klassikale opleiding. Samen met een aantal medestudenten volg je de lessen op locatie. Hierbij zullen verschillende problemen en vragen uit het werkveld besproken worden. Door samen met de studenten te brainstormen blijft de theorie beter hangen en kun je het uiteindelijk ook sneller toepassen in de praktijk. Dit is voornamelijk een goede oplossing wanneer je geen andere verplichtingen hebt. Ook kun je kiezen voor virtuele lessen. Deze zijn ook op bepaalde tijden, maar kun je vanuit huis volgen. 

Zelf jouw tijd indelen

Ben je al werkzaam? Dan is jouw Wft ook te volgen door middel van E-learning. Hiermee bepaal je zelf wanneer je gaat leren en kun je dit dus ook doen op momenten dat je thuis zit. Uiteindelijk moet je wel hetzelfde tempo aan gaan houden, maar deel je het zelf in. Aan het einde doe je, net als bij de andere onderwijsvormen, het examen. Het is aan te raden om dit de week na het afronden van de opleiding te doen, zodat alles nog vers in het geheugen zit en je gaat slagen.