Als je afgelopen twee jaar een huis hebt gekocht in een kolkende woningmarkt dan heb je veel overboden. Helaas betekent dit ook dat het op termijn lastiger wordt om je woning te verkopen zonder verlies. Eigen geld of overwaarde gebruikt om te kopen? Helaas zullen huizenprijzen dalen door de volgende omstandigheden.

Hoge hypotheekrente waardoor maximale hypotheek daalt

Enorm hoge inflatie zodat hypotheekrente omhoog wordt gejaagd

Afschaf verhoogde vrijstelling om te schenken voor een huis

Regionaal dalende verkoopcijfers voor huizen  die onder NAP liggen

Huis onder NAP dan dalende huizenprijzen

Wellicht heb je hier nog nooit over nagedacht. Wij zelf tot 2 jaar geleden ook niet . Let goed op waar jij je huis laat bouwen of koopt. Ligt jouw aan te kopen huis lager dan NAP dan verwacht ik dat deze woningen binnen 10 jaar zullen dalen in prijs. Komende jaren wordt de waterstand t.o.v. NAP een groot onderwerp. Omdat hier dagelijks over wordt gepraat is dat negatief voor de huizenprijzen in de regio waar je onder NAP woont.

Kijk eens op de website van de overheid “overstroomik.nl “. Vul alleen de postcode in van de woning die je op het oog hebt en lees de uitslag. Wie zit er te wachten op een huis waarbij mogelijk een probleem zit aan te komen. Uiteraard zegt nu nog 80% van mijn klanten dat het wel mee zal vallen. Dit was in 2020 nog 95%. De media en de Minister van Wonen zijn hiermee aan de slag gegaan. Hoe meer hier over wordt gepraat des te minder opbrengst voor de woning, wellicht een onverkoopbaar huis vanaf 20232.  De huizenmarkt zal er vanaf 2025 anders uitzien alleen al door de ligging van de woning t.o.v. N.A.P. Je bent gewaarschuwd.

Dalende huizenprijzen door hogere hypotheekrente

Hoe hoger de hypotheekrente des te minder kan je lenen. Omdat mensen dus minder kunnen lenen zullen woningen langer te koop staan. Staan huizen langer te koop dan is het altijd zo dat huizenprijzen dalen ondanks de tekorten op de woningmarkt. Ondanks de dalende huizenprijzen is het lastig voor de startende huizenkopers om een woning te kopen. Toch is het niet onmogelijk om te kopen. Het is mogelijk om toch te kopen maar dan samen met anderen in 1 hypotheek.

Huis kopen samen met ouders

Ondanks de daling van huizenprijzen zijn woningen te duur. Ben jij starter overweeg dan eens om samen met ouders een huis te kopen. Een huis kopen samen met ouders is een hypotheek van maximaal 4 eigenaren. Koop je met 4 personen dan is jouw persoonlijke huizenmarkt anders. Je kan in een duurdere markt kopen waar net wat minder concurrentie in zit.

Huizenmarkt nieuwbouw wordt catastrofaal

Geld

Wil jij nieuwbouw kopen dan wordt dit steeds lastiger in de huidige woningmarkt. Je spreekt met de bank een maximale hypotheek af die past bij de marktwaarde van die woning. Dat is bij nieuwbouw de koop aanneemsom. Door de inflatie stijgen de prijzen in de bouwwereld maandelijks. Wie moet die prijsstijgingen betalen. Het bouwbedrijf zal deze kosten bij de koper neerleggen en vastleggen in de overeenkomst. Je moet dan wel beschikken over veel eigen geld. Bouwbedrijven willen meestal dit risico niet lopen of ze houden nu al rekening met een forse prijzenstijging. De huizenmarkt is lastig te begrijpen. Kinderen gaan massaal samen met ouders een huis kopen zodat riant wonen toch mogelijk is.

Verschil van huizenmarkt 1993 en 2022

Kopen op de huidige woningmarkt kan je zo niet 1 op 1 vergelijken met 30 jaar geleden. We moeten dan ook kijken naar de gemiddelde inkomens en huizenprijzen van het verleden. Gemiddelde huizenprijs in 1993 bedroeg ongeveer € 90.000,-. Het gemiddelde inkomen volgens Wikipedia bedroeg in 1993  € 21.781,- per persoon. Uit deze cijfers blijkt dat het kopen van een woning in die tijd,  met de huidige normen , mogelijk was.  Zelfs met de strenge regels van tegenwoordig

Op de huidige woningmarktmarkt kan je zelfs met 2 personen niet kopen als er geen € 60.000,- tot € 150.000,- spaargeld is. Dat is de reden dat  hypotheken met meerdere  personen een uitkomst is.

Verschil huizenmarkt 2020 met 2022

Woningen zijn in 2022 met ruim 20% gestegen t.o.v. 2020. In 14 maanden tijd een behoorlijke stijging. Door de ontwikkelingen m.b.t inflatie van 9,7% kan het zijn dat deze blog wekelijks geüpdatet moet worden. De huizenmarkt zal radicaal anders worden in 2022.

Waar ligt het gevaar op de huidige woningmarkt?

Het gevaar op de huizenmarkt kan ik helder omschrijven. Koop je nu een huis koop dat dan voor minimaal 20 jaar. Scheidingen, overlijden, WW en arbeidsongeschiktheid kunnen de betaalbaarheid van de lasten in gevaar brengen.

Samenvattend en conclusie huizenmarkt

Samenvattend kan je het volgende concluderen. Zoek je een huis of ga je nieuwbouw kopen? Kijk dan hoe de waterstanden in die regio zijn t.o.v. N.A.P. Maak een juiste overweging wat goed voor je zelf is. Denk aan de risico’s.

Een bouwbedrijf Veenendaal bouwde onlangs een nieuwbouwwoning in Veenendaal voor een klant uit Krimpen aan den IJssel. Door de hoge waterstand t.o.v. N.A.P. is de gehele familie verhuist. Samen met ouders hadden ze een hypotheek met 4 personen genomen voor nieuwbouwhuis in Veenendaal oost.