Overheaddeuren zijn een veelgebruikte en praktische oplossing voor het afsluiten van garages, opslagruimtes en commerciële toepassingen. Ze zijn er in verschillende maten en configuraties om aan verschillende behoeften te voldoen. In deze blog gaan we dieper in op de standaard maten voor overheaddeuren en bespreken we hoe je de juiste maat kunt kiezen voor jouw specifieke toepassing.

Standaard Maten voor Overheaddeuren

Standaardmaten voor overheaddeuren variëren afhankelijk van het type deur en de fabrikant. Hier zijn enkele van de meest voorkomende maten:

  1. Breedte: De breedte van een overheaddeur kan variëren van 3 meter tot 6 meter of meer. Voor enkele deuren, zoals die gebruikt worden voor enkele autogarages, zijn de standaard breedtematen meestal 3 meter tot 4 meter. Voor dubbele deuren, die worden gebruikt voor grotere garages of commerciële ruimtes, kunnen de breedtematen variëren van 5 meter tot 6 meter of zelfs breder.
  2. Hoogte: De hoogte van een overheaddeur is ook variabel en afhankelijk van de toepassing. Standaardhoogtes voor overheaddeuren variëren meestal van 2 meter tot 3 meter. Voor garages met hoge voertuigen of commerciële ruimtes kan de hoogte groter zijn, vaak tussen 4 meter en 5 meter.
  3. Bovenruimte: Bij het openen van een overheaddeur, rolt de deur naar boven en naar achteren weg. Hiervoor is bovenruimte nodig. Afhankelijk van de grootte van de deur kan die variëren van 20 cm tot 35 cm. 

Hoe kies je de juiste maat Overheaddeur?

Bij het kiezen van de juiste maat overheaddeur zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Doel van de ruimte: Overweeg waarvoor je de ruimte gaat gebruiken. Is het een garage voor een personenauto, een vrachtwagen of een commerciële opslagruimte? De aard van de activiteit bepaalt vaak de benodigde deurmaat.
  2. Voertuiggrootte: Als de overheaddeur bedoeld is voor een garage, meet dan de afmetingen van de voertuigen die erin worden geparkeerd. Zorg ervoor dat de deur hoog en breed genoeg is om gemakkelijke toegang te bieden. Zorg ook dat het voertuig niet in aanraking komt met deuronderdelen zoals rails, vooral wanneer de bovenruimte beperkt is.
  3. Beschikbare ruimte: Meet de beschikbare ruimte boven de deuropening en zorg ervoor dat er voldoende hoogte is voor de overheaddeur om weg te rollen. Houd rekening met eventuele obstakels, zoals plafondverlichting of leidingen wanneer de deur langs het plafond weg rolt.
  4. Toekomstige behoeften: Denk aan toekomstige behoeften. Als je van plan bent om grotere voertuigen in de toekomst te gebruiken of als de ruimte voor commerciële doeleinden zal worden gebruikt, overweeg dan een grotere deurmaat om flexibiliteit te behouden.
  5. Fabrikant en model: Verschillende fabrikanten kunnen iets andere standaardmaten aanbieden, dus raadpleeg de specificaties van de fabrikant voor de deur die je overweegt.

In conclusie zijn er verschillende standaard maten voor overheaddeuren, maar de juiste maat hangt af van de specifieke behoeften en toepassing van de deur. Het meten van de breedte, hoogte en beschikbare ruimte is essentieel om de juiste maat te kiezen. Als je twijfelt, raadpleeg dan een professional of de fabrikant voor advies om ervoor te zorgen dat je deur perfect past en goed functioneert.

Heb je weinig ruimte en wil je toch een overheaddeur monteren? Overweeg dan eens de Compact overheaddeur van Rolflex. Deze deur vouwt zichzelf op boven de deuropening en heeft daardoor geen bovenrails. De deur wordt geheel op maat gemaakt. Bekijk alle mogelijkheden op www.rolflex.com/nl/